EN | IT | ES | HR | PL | RO | SK |
Course
Care sunt competentele necesare antreprenoriatului digital si cum sa le imbunatatim?
Feedback form    |       Play audio    |    Download content: / /


Scopurile si obiectivele modulului

IntroducereClick to read  

La sfarsitul acestui modul veti putea:

1. Folosi instrumente utile precum analiza SWOT si DIAGRAMA GANTT
2. Implica furnizorii si clientii
3. Aplica principalele strategii de leadership in antreprenoriatul digital
4. Previziona si planifica oportunitatile antreprenoriale
 
Planificarea si gestionarea afacerilor digitale

Analiza SWOT Click to read  

Analiza SWOT (cunoscuta si sub numele de matricea SWOT) este un instrument de planificare strategica utilizat pentru a evalua:
Punctele forte
Punctele slabe
Oportunităţile
Ameninţarile
unui proiect sau intr-o intreprindere sau in orice alta situatie in care o organizatie sau o persoana trebuie sa ia o decizie pentru a atinge un obiectiv.
Acesta combina studiul punctelor forte si punctelor slabe ale unei organizatii, ale unei zone geografice sau ale unui sector cu analiza oportunitatilor si amenintarilor din mediul lor. Ca atare, Analiza SWOT este esentiala in dezvoltarea unei strategii.

Digital Business Planning and ManagementClick to read  

 

Cele patru puncte ale analizei SWOT (puncte forte, puncte slabe, oportunitati si amenintari) provin dintr-un singur lant de valori intrinseci societatii si pot fi grupate in doua categorii:

1. Factori interni: acestea sunt punctele forte si punctele slabe interne ale organizatiei.

2. Factori externi: acestea sunt oportunitatile si amenintarile prezente in afara organizatiei.

 

Factorii interni pot fi considerati puncte forte sau puncte slabe, in functie de impactul lor asupra organizarii obiectivelor sale. Ceea ce poate fi o un punct tare pentru un obiectiv poate fi o slabiciune pentru un alt obiectiv.

Factorii externi pot include aspectele macroeconomice, schimbarile tehnologice, legislatia si schimbarile socio-culturale, precum si schimbarile de piata si pozitia concurentiala.

 

Analizele SWOT sunt utilizate ca sursa pentru generarea de posibile strategii creative, folosind urmatoarele intrebari:

1. Cum putem folosi si exploata fiecare punct tare?

2. Cum putem imbunatati/minimiza punctele slabe?

3. Cum putem profita de fiecare oportunitate?

4. Cum putem reduce fiecare amenintare?

 

The SWOT analysis utility is extensive: acesta poate fi utilizata in orice proces decizional in care a fost definita starea finala - scopul dorit. Acesta poate fi, de asemenea, utilizata in pre-criza si ca planificare preventiva in gestionarea crizelor.

 

O analiza SWOT este esentiala pentru definirea urmatorilor pasi in procesul de planificare pentru atingerea obiectivelor.

 

Analiza SWOT este adesea utilizata in universitati pentru a identifica punctele forte si punctele slabe, oportunitatile, amenintarile si domeniile de dezvoltare posibile.

Instrumente de planificare: Diagrama Gantt Click to read  

Diagrama Gantt este un instrument de sprijin pentru managementul de proiect. Acesta este construita pornind de la o axa orizontala - reprezentand intervalul de timp total al proiectului, impartit in faze incrementale (de exemplu, zile, saptamani, luni) - si de la o axa verticala - reprezentand sarcinile sau activitatile care alcatuiesc proiectul.

 

Gantt Chart Sample Click to read  

 

Barele orizontale de lungime variabila reprezinta secventele, durata si si perioada in timp alocata fiecarei activitati individuale a proiectului. Aceste bare se pot suprapune in acelasi interval de timp si indica posibilitatea de a desfasura unele dintre activitati in paralel.

Pe masura ce proiectul progreseaza, barele secundare, sagetile sau barele colorate pot fi adaugate la diagrama, pentru a indica activitatile subiacente complete sau o portiune integrata a acestora. O linie verticala este utilizata pentru a indica datele de referinta.

Prin urmare, o diagrama Gantt permite reprezentarea grafica a unui calendar de activitati, util pentru planificarea, coordonarea si urmarirea activitatilor specifice dintr-un proiect, oferind o ilustrare clara a progresului proiectului reprezentat.

Beneficiile planificarii afacerii Click to read  

Business plan is a written summary of an entrepreneur's business proposal, its operational and financial details, its opportunities and marketing strategy, as well as the skills and abilities of its managers. It indicates the way forward to lead a company to success.

 

 

Planul de afaceri este un rezumat scris al propunerii de afaceri a unui antreprenor, detaliile sale operationale si financiare, oportunitatile si strategia de marketing, precum si abilitatile si competentele managerilor sai. Aceasta indica calea de urmat pentru a conduce o companie spre succes.

Principalele beneficia ale planului de afaceri:Click to read  

1. Necesitatea elaborarii unui plan pune potentialul antreprenor in pozitia de a studia bine punctul de intalnire dintre viziunea sa pe termen lung si realitate, evaluand in mod obiectiv sansele de succes
2. Un plan de afaceri bine pregatit atrage creditorii si investitorii si va permite sa comunicati potentialul pe care il ofera compania
3. Valoarea adaugata pe care planul de afaceri trebuie sa o faca explicita, in interiorul si in afara societatii, consta mai ales in analiza realitatii si in analiza aprofundata a detaliilor, pentru a reduce incertitudinea si riscurile associate afacerii
 

 

Stabilirea si gestionarea clientilor si furnizorilor

Implicarea online a clientilorClick to read  

Identificarea si implicarea clientilor este unul dintre pasii cheie pentru o afacere de succes. in special, transformarea digitala a multiplicat exponential oportunitatile de afaceri, cu posibilitatea de a ajunge la clienti si piete altfel dificil de atins.

Realizarea profilului clientului va permite o mai buna intelegere a pietei, precum si determinarea unei imbunatatiri calitative a produsului vandut. Analizarea profilului clientului va va ajuta sa intelegeti punctele forte si punctele slabe ale ofertei dvs., pentru a corecta eventualele disfunctii.

In plus, procesul de identificare se va concentra asupra furnizorilor de care aveti nevoie, astfel incat sa puteti defini o planificare adecvata a vanzarilor care sa le optimizeze pe acestea din urma si sa reduca risipa de resurse.

 

Cine sunt?

Cunoasterea varstei si sexului consumatorilor individuali, sau dimensiunii industriei si a companiei pentru clientii corporativi va va ajuta sa definiti o ‘radiografie’ initiala a clientilor online.

Care sunt interesele lor?
Mediul online va permite sa luati in considerare in mod eficient preferintele specifice ale clientilor, oferindu-va posibilitatea de a crea produse din ce in ce mai personalizate si adaptate la specificul grupului tinta.

Ce cumpara online?

Efectuati o analiza detaliata a pietei: studiati principalele tendinte ale pietei pentru produsul pe care intentionati sa il oferiti. Aceasta activitate preliminara va va permite sa intelegeti mai bine cum  sa faceti produsul atractiv, pe baza preferintelor de achizitie ale potentialilor clienti. 

 

Exista trei metode de intelegere a preferintelor consumatorilor:

1. Imaginati-va ce ati cauta daca ati fi in locul lor si priviti la activitatea antreprenoriala din punctul lor de vedere.
2. Cautati si evaluati date despre consumatorii vizati si incercati sa extrageti cat mai multe informatii posibil - acestea va vor ajuta sa intelegeti sa va prezentati produsul intr-un mod atractiv
3. Adresati-va direct clientilor pentru feedback concentrandu-va in special pe ceea ce trebuie imbunatatit/dezvoltat in continuare

 

Relationships in a digital environment: Online VS Offline engagementClick to read  

 

 

Online

 

Offline

Timpul de reactie

incercati sa reduceti cat mai mult posibil timpul mediu de reactie prin cresterea dimensiunii echipei de asistenta care trimite raspunsuri automate prin intermediul botului de chat

Reactie imediata, deoarece exista o interactiune directa

Tangibilitatea

Oferiti politici de rambursare liberale, mai ales in cazul in care produsul este intangibil

Produsele sunt tangibile, astfel incat oamenii pot avea direct produsul «in mainile lor»

Interactiunea cu beneficiarii

Deoarece nu exista nici o interactiune umana, este bine sa existe un system de sprijin online (de exemplu, live chat)

Membrii personalului vor fi prezenti fizic pentru a oferi sprijin clientilor

Personalizarea

Utilizati algoritmi care studiaza preferintele consumatorilor. in acest fel, veti fi constienti de tipul de produs pe care clientii dvs. Il prefera

Personalul de vanzari este prezent si capabil sa raspunda nevoilor clientului

Experienta clientului

Construiti un site web, un aspect si un design foarte usor de utilizat: faceti experienta clientului mai placuta ajutandu-l sa aleaga produsul care se potriveste cel mai bine nevoilor sale

Aspectul si designul magazinului

Leadership-ul Digital

Paradigme de leadership in era digitalaClick to read  

In timp ce leadership-ul traditional conduce organizatia catre cai durabile de competitivitate si rentabilitate, liderii digitali sunt, de asemenea, responsabili de prioritatile de digitalizare. Ei reprezinta agentul care sustine si exploateaza o cultura a inovatiilor si a capacitarii digitale.

Liderii digitali conduc si difuzeaza noi cadre de gestionare care perturba schemele de moda veche pentru a accepta solutii de perspectiva in concordanta cu ecosistemele digitale. 

 

Potrivit unui studiu foarte amplu, liderii digitali eficienti se disting prin patru trasaturi:

1. Ei inteleg ca transformarea digitala nu este un simplu proiect de inovare, ci presupune o restructurare a intregii afaceri
2. Ei apreciaza talentele digitale si investesc in capacitarea echipei lor
3. Ei nu se tem sa aloce resurse financiare tehnologiilor de ultima generatie
4. Digitalizarea este puternic perceputa ca o oportunitate unica – mai degraba decat o optiune plauzibila

 

Cel mai important, liderii digitali sunt constienti de faptul ca inovarea digitala este in primul rand o chestiune care tine de oameni si de modul in care cultura TIC este raspandita in toate functiile.  Sensibilizarea digitala este ipoteza fundamentala prin care sunt create organizatiile competitive.

Gandirea critica in ecosistemele TICClick to read  

Cantitatea enorma de date disponibile gratuit pe World Wide Web face mult mai dificil procesul de a trage concluzii fiabile, coerente si realiste.

Pentru a profita la maximum de oportunitatile oferite de mediul digital, liderilor li se recomanda sa isi dezvolte in mod activ spiritul critic.

 

Luarea deciziilor pe baza de dovezi este cel mai puternic antidot importiva anxietatii datorate scenariilor incerte.


A fi "critic" implica dezvoltarea de solutii creative construite din rationament impartial. Componenta de risc nu poate fi niciodata eliminata complet, cu toate acestea este posibil sa se reduca drastic prin filtrare continua si analitica.

 

Analiza afacerilor digitale

Prognoza si planificare a scenariilor Click to read  

Doua mijloace importante pentru fiecare antreprenor (digital) sunt
Creativitatea
Abilitatea de a prezice tendintele pietei

Pentru a dezvolta aceste doua abilitati importante, analiza comportamentala poate reprezenta un punct de plecare foarte important. Acest lucru va va ajuta afacerea sa ajunga la un avantaj competitiv decisiv in pozitionarea pe piata(online). 

Abilitatea de a va imagina si planifica potentiale scenario va ajuta sa conectati problemele si intrebarile cu idei specifice, putand astfel dezvolta solutii personalizate pentru afacerea dvs.

 

Mai mult, creativitatea nu este doar importanta de la inceputul afacerii, dar ar trebui sa joace un rol central in procesele de luare a deciziilor. A fi creativ va ajuta sa va imaginati noi solutii pentru a face fata provocarilor care apar in mod curent in mediul business.

 

Comportamentul inovator poate fi descris in doua faze specifice:

1. Ideatie: un proces de creare sau adoptare a unei idei noi care va fi dezvoltat intr-un nou produs, serviciu, proces sau model de afaceri care aduce o valoare adaugata specifica pentru clienti/utilizatori
2. Realizarea: crearea a ceva complet nou si a unei valori adaugace ce reprezinta o noutate pentru potentialul client. Crearea a ceva care fie nu exista inca sau nu este utilizat in modul in care intentionati dvs sa o faceti, cu scopul de a crea valoare pentru client.
De la idee la oportunitateClick to read  
Ce este o oportunitate antreprenorialaClick to read  

O oportunitate de afaceri apare atunci cand produsul/bunul/serviciul produs satisface nevoile pietei care nu sunt inca satisfacute si/sau defineste o modalitate inovatoare de a utiliza in mod eficient aceleasi resurse. intr-adevar, combinatia dintre capacitatea de cautare a valorii si capacitatea de creare de valoare determina o oportunitate antreprenoriala.

Investitia pe piata comuna a mobilitatii electrice, intr-un oras dotat cu infrastructurile necesare, adica piste de biciclete, puncte de incarcare etc., si dezvoltarea unui sistem integrat de aplicatii de rezervare, este un exemplu excelent de oportunitate de afaceri.

 

Ce nu este o oportunitate antreprenorialaClick to read  

O oportunitate de afaceri este, de asemenea, masurata in termeni de sincronizare. in cazul in care piata este saturata, ar putea fi prea tarziu pentru a introduce un bun pe care toata lumea are deja. Pe de alta parte, uneori oamenii nu sunt pregatiti, atat din punct de vedere cultural, cat si tehnologic, sa inteleaga ce se ofera, poate ca in acest caz este prea devreme.

De exemplu, investitiile in mobilitatea electrica intr-o zona rurala in care nu exista cerere si nici infrastructura ar putea reprezenta o alegere gresita.

Model de afaceri Canvas pentru antreprenoriat digitalClick to read  

Modelul de afaceri Canvas este o diagrama grafica utila pentru dezvoltarea de noi modele de afaceri sau pentru perfectionarea celor existente. Cu ajutorul “Canvas", indicam setul de solutii organizationale si strategice care permit companiei sa creeze, sa distribuie si sa dobandeasca valoare. 

in conformitate cu logica de "gandire vizuala", modelul Canvas permite elaborarea si clasificarea conceptelor complexe legate de functionarea afacerii dvs., astfel incat acestea sa fie intelese cu usurinta.

Modelul Canvas reprezinta un instrument ideal pentru a avea o viziune clara si schematica a oricarui proiect de afaceri (nu numai la niveluri foarte ridicate). Acest instrument va fi foarte util pentru organizarea activitatilor de baza, de la deschiderea unui mic restaurant pana la gestionarea sistemelor comerciale complexe.

 

Digital Business Analysis Click to read  


 Keywords

Antreprenoriat, Antreprenoriat digital, Planificarea și Managementul Afacerilor, Start-Up digital, Mediul Digital de Afaceri, Competente Digitale, Ana


 Objectives/goals:

• Gestionarea instrumentelor utile precum Analiza SWOT și Diagrama GANTT
• Implicarea clienților și furnizorilor
• Adoptarea principalelor strategii digitale de conducere
• Prognozarea și planificarea oportunităților antreprenoriale.


 Description:

Prima Unitate Didactica este dedicata Planului Digital de Afaceri și Managementului: modulul dezvoltat de IHF se concentrează pe două instrumente de management foarte relevante: Analiza SWOT și Diagrama GANTT. Exemple practice vor urma cu privire la modul de utilizare a acestora.
Cea de-a doua Unitate Didactică se referă la principalele tehnici de implicare și gestionare a clienților și furnizorilor: înțelegerea preferințelor consumatorilor este punctul principal al unității, luând în considerare specificul pieței online si fără a uita de dinamica relației directe cu clientul.
Digital Leadership este subiectul principal al celei de-a treia Unități Didactice, care subliniază Paradigmele de Leadership în Era Digitală și modalitatea de exploatare a gândirii critice a antreprenorilor în ecosistemele ICT.
Ultima Unitate a Modulului se concentrează pe analiza de afaceri (în context digital) oferind tehnici specifice, pentru a dezvolta ideile antreprenoriale în oportunități de afaceri. Business Model CANVAS reprezintă un instrument unic pentru dezvoltarea de noi modele de afaceri sau pentru perfecționarea celor existente.


 Bibliography

Business Model Canvas Template:
https://www.strategyzer.com/canvas/business-model-canvas

Digital Entrepreneurship – a literature review:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7134220/

GANTT Chart:
https://searchsoftwarequality.techtarget.com/definition/Gantt-chart

SWOT Analysis:
https://www.mindtools.com/pages/article/newTMC_05.htm Related training material


Sveuciliste u dubrovniku             IDP             IHF             Universitas comeniana bratislavensis Malgrande Solutions

IWS             EIZ             Hrvatski Telekom                Wyzsza szkolaa informatykiWyzsza szkolaa informatyki

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, In cadrul Programului Erasmus+. Continutul prezentului website reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului, iar Agentia Nationala si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul In care continutul informatiei va fi folosit.